Mælkkvægbedrift Højensgaard           

 Marcel & Marlies Jacobs               

 

 

Arbejde

 

Med ca. 130 malkekøer malker vi en quote på 1.231.271 kg, med 4,10% fedt og 3,30%protein.

 

Fra den 1. august har vi ca. 108 ha jord i brug. Vi ejer det hele siden vi den 1. januari 2011 har købt bedriften af vores nabo, i alt 45 ha (og hus og gamle bedriftsbygninger). Vi har altid forpagtet jorden. Den 1 august har vi solgt huset, bygninger og 2,1 ha jord igen.

 

Markplanen for 2011 er 37 ha majs, 16 helsæd med ærter og byg, 2 ha brak, 2 ha eng og resten græs. Undtagen spredning af handelsgødning og vending af græs laver maskinstationen alt markarbejde.

 

Klovbeskaring

Marcel beskærer alle køer selve. Nogen dage før goldning bliver køerne beskæret. Og så kigger vi hver dag/uge hvad køer har brug for en ekstra gang. Akute tilfælde beskæres med det samme da klovbesæringboksen står færdig hele dagen.

 

Dyrlæge

I Danmark må man ikke stikke en nåld i en kø uden at en dyrlæge er til stede. For at bruge af antibiotika har man strikte regler. De er bange at dyrene bliver resistent for antibiotika. Man kan afslutte tre forskellige kontrakter med sin dyrlæge:

1. Dyrlægen kommer kun efter opkald. Man må ikke have mediciner på bedriften og efterbehandlingen skal dyrlægen lave.

2. Sundhedsrådgivning hvor dyrlægen kommer 1 gang om måneden. Han behandler køerne det står færdig, afhorner kalve og laver en rapport. Mediciner til efterbehandling efterlader han på bedriften og landmanden må selve behandle dyerene. Forbrug af mediciner skal biholdes og dyrlægen kontrolerer det næste gang han kommer.

3. Sundhedsrådgivning hvor dyrlægen kommer 1 gang om ugen. Dyrlægen inventariserer hvad sygdomme forkommer på bedriften (yverbetændelse, børbetændelse, mælkefeber, lungebetændelse, diarre). Landmanden får en lager af medicin til denne sygdomme og han må selve begynde med behandlingen. Forbrug af mediciner skal biholdes og dyrlægen kontrolerer det næste gang han kommer.

 

Ved os kommer dyrlægen 1 gang om måneden. Vi synes at det er for dyrt hvis han skal komme hver uge. Selvføllig kommer han også når vi har akuut brug for ham.

 

Goldning af køer gør man lidt anderledes endt i Holland, hvor (næsten) alle køer goldes med penicilline. Køer med en normal celletal bliver separeret enkelte dage hvor de kun får hø eller halm at spise. Så faller malkeproduktionen hurtig og kan vi golde køen. Efter den sidste malkning sprøjter vi Orbeseal i hver af patterne. Det liner tyggegummi det lukker patterne. God hygiene er meget vigtig, fordi bakterier kan ikke kom ind, men kan heller komme ud igen. Har man ikke god hygiene ved goldning, så har man en stor chance for at få yverbetændelse. Hvis der er køer med forhøjet celletal, så kommer dyrlægen for at ta' en malkeprøve for at se hvad bakterier der er i malken. Efter svaren på malkeprøven får vi det rette penicillin til bakterien.

 

Kalve

De første to til tre uge holder vi kalve i enkeltbokser. Kalvene skal kunne røre ved hinanden, dyrevelfært kalder man dette. For dyrsundheden er det ikke godt, men ja.... Tyrkalve sælges når de er ca. 14 dage gamle. Når kviekalvene spiser godt muesli flyttes kalvene til fællesboksene. I sommeren udmøges fællesboksene hver 14 dage. I vinteren 1 gang om måneden. Samtidig flytter kalvene til den næste fællesboks. De storste kalve flytter til ungdyrstalden når de er ca. 6 måneder. De yngeste kalve får sødmælkserstatning til de er 2 til 3 måneder gamle. Alle kalve får samme grovfoderblanding som køerne og ekstra muesli.

 

Ungdyr

I ungdyrstalden er ungdyrene opdelt i 4 grupper. Boksene og fanggitter er tilpasset dyrenes ælder og størrelse. Det er en stald med ikke så meget arbejde. Stalden rengøres med en gylleskraber. Arbejde i denne stald er brunstkontrol, inseminering og fodring. Fodring sker en gang hver anden dag. Ca. en til halvanden måned før kalvning flytter kvierne til goldkøerstalden.

 

Goldkøer

Goldkøerne holdes i to grupper: far-off-gruppen fra goldning til ti dagen før kalvning og close-up-gruppen. Goldkøerne får en gorvfoderblanding med mest majs, en del græs og hø (eller halm), og mineraler. Close-up-gruppen får også ekstra mineraler. Målet af mineralerne er at køerne får ikke en negativ energibalans (malkefeber) og ikke oedeem i yveret. På den anden side af goldkøerne er to kalvingsbokser på sand. Fordelene af sand er at køerne kan god rejse sig igen efter kalving og at bakterier får ikke en change i sand. Skulle der være en ko de ikke kan rejse sig, så har vi en lille malkemaskine ovenfor kalvingsbokser.

 

Malkekøer

I den ene side af stalden er der 37 båser. På den anden side er der 70 båser, over tværs. Siden tre år kører en automatisk gylleskraber i stalden de letter vores arbejde rigtig meget. De første to år gjorte vi de hele med håndkraft. Kl. 4.45 er Marcel i stalden og begynder han med malkning med det samme. Marlies (eller en praktikant) samler køerne, rengører båsene og strøer båsene i med spåner. Herefter fodrer Marlies kalvene og rengører hun båsene og spalterne ved goldkøerne. Marcel har fodret den ene side af stalden og når han er færdig med malkning fodrer han også den anden side af stalden. Marlies sorger for at malkestalden er rent igen til næste malkning.

 

Om dagen rengører Marlies båsenen to til tre gange. Med aftenmalkning folges samme routine igen. Ved den sidste runde i stalden (kl. 21.30) rengøres båsene igen. Det er meget vigtig for yversundheden at det hele er rent. Da vi overtåg gården lå celletal på 380.000. Med godt rengøring af båsene, hygienisk malkning og hurtig behandling (eller udsatning) af køer med forhøjet celletal er celletal sænket til 80.000 (gennemsnit sidste tre måneder).

 

Marcel læsser foder til køerne daglig. Han fodrer tre gange om dagen, under begge malkningen og kl. 21. Grovfoderblandingen til malkekøer er 1/2 græs og 1/2 majs plus kraftfoder og mineraler. I foderautomaterne får køerne en anden sort kraftfoder. I malkstalden kan køerne få vand. Der er 4 køresiloer med cementbund. Tre siloer har siderne til begge sider, en silo har en side.

 

Markarbejde

Vi har ikke mange maskiner. Undtagen spredning af handelsgødning og græsvending laver maskinstationen alt markarbejde. Vi har kun en traktor og skal også læsse fodre og fodre ud til dyrene, så kan man nemt komme i klem med sin tid. Også har maskinstatione ja alle maskiner, og store maskiner! Og Marcel elkser ja at arbejde med køer. Han kan ikke lider at sidde i traktoren hele dagen.

 

 

Bygninger »

Dyr »

Arbejde »

Maskiner »

Maskinstation »

 

 

 

 

 

enkeltbokse kalve

 

 

 

 

 

 

 

fællesbokse kalve

 

 

 

 

 

 

 

kalvingsboks

 

 

 

 

 

 

 

fodervogn

 

 

 

 

 

 

 

malkning